Pivná káva, káva s pivom alebo spenená káva?

Káva v podobe piva? Je to vôbec možné. Výsledkom môže byť niečo iné, ako by ste zrejme čakali. Aj vás už prekvapilaniekedy v kaviarni káva so skratkou NCB? V tomto prípade sa pripravte na doslova explóziu chutí.

Káva so skratkou NCB

Skratka totiž vyjadruje “nitro cold brew”, teda za studena filtrovanú kávu sýtenú zmesou oxidu dusného a oxidu uhličitého, ktorú tekutinu premenia v hustý, krémový nápoj podobný írskemu pivu Guinness. Jedná sa o niečo náročnejšiu kávu na prípravu, ak ste však kávičkár, mali by ste poznať, ktoré kávovary sú nájlepšie a odporúčané baristami.

Ak si takúto kávu budete chcieť pripraviť doma, budete na to potrebovať tlakovú fľašu, ktorú inak využijete aj na prípravu domácej šľahačky. V domácich podmienkach použite bombičku oxidu dusného. Jedna vystačí na prípravu 250 ml kávy.

Ako si ju môžete pripraviť doma?

Do zaváracieho pohára nasypte 100 gramov nahrubo pomletej čerstvo upraženej kávy. Zalejete 1 litrom studenej filtrovanej vody. Pohár zavrite, pretrepte a dajte do chladničky na 16 až 24 hodín. Kávu prefiltrujte a máte to hotové.

Túto prefiltrovanú kávu nalejte do tlakovej fľaše a zaskrutkujte. Do držiaka vložte jednu bombičku (8 g). Počuť budete typický zvuk, podľa ktorého poznáte, že sa plyn uvoľnil do fľaše. Obsah fľaše jemne pretrepte a nechajte päť minút odpočívať. Servírujte kávu do pohára s ľadom. Ideálne sú termo poháre, ktoré sú odporúčané a čoraz obľúbenejšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *